Fascinující oves

Zdravotní výhody ovsa jsou spojeny s obsahem vlákniny, především s obsahem β-glukanů, kvalitních proteinů (11-15

%) a lipidů (NMK), škrobů a dalších látek, které mají vysokou antioxidační aktivitu.

Pomalá rychlost stravitelnosti škrobu je důležitá pro lidské zdraví k udržení rovnováhy hladin glukózy v krvi.  Je jednou z nejdůležitějších frakcí, protože zmírňuje glykemickou odezvu a zlepšuje nutriční kvalitu potravy (Ovando-Martinez et al. 2013). Škrob se nepovažuje za součást vlákniny, protože je hydrolyzován enzymy a je absorbován v tenkém střevě.

Zdravotní výhody konzumace ovsa – prevence hypercholesterolémie, nemocí gastrointestinálního traktu,

 prevence vzniku zhoubných nádorových onemocnění (Oku 1994; Salminen et al. 1998; Gallaher 2000) aj.

Oves obsahuje také celou škálu důležitých mikronutrientů. Je významným zdrojem vitamínu E, folátů, zinku, železa, selenu, mědi, karotenoidů, cholinu, kyseliny fytové (Flander et al. 2007).

β-glukan je rostlinný polysacharid, který je odolný vůči trávení a absorpci v tenkém střevě,  podílí se na snížení hodnot LDL cholesterolu a regulaci glykémie. Betaglukany ve střevech vytvářejí gel (dietní vlákninu), který reguluje rychlost trávení a vstřebávání živin a slouží jako šikovný substrát pro mikroflóru střeva.

Pohanka s rutinem

Pohanka květ

Pohanka je zdrojem mnoha bioaktivních sloučenin, jako jsou rutin a kvercetin, obsahuje také lipidy, vlákninu, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Má vyvážené složení aminokyselin, obsahuje antioxidanty.

Nejpodstatnější z obsažených flavonoidů je RUTIN, kterému některé výzkumy přiřazují vlastnosti antimikrobiální, protizánětlivé apod. Funkce rutinu v rostlinách je jejich ochrana před UV zářením.

Rutin v těle funguje jako transportér kvercetinu do tlustého střeva. Část

rutinu se může hydrolyzovat už v ústní dutině slinami, což napomáhá distribuci biologicky aktivního aglykonu. Rutin, který odolá rozkladu slinami, pak dále putuje trávicím traktem až do tlustého střeva, kde se se z něj uvolní kvercetin. Takto zprostředkovaně hraje rutin roli v celé řadě biologických funkcí, včetně protialergických, protizánětlivých, antiproliferačních a protinádorových procesech. Taktéž je ceněn pro svou schopnost posilovat stěny kapilár. Pacientům je obvykle doporučeno užívat rutin (případně kvercetin) v množstvích kolem 400 mg dvakrát až třikrát denně, ideálně spolu s vitamínem C. Díky rutinu je pak vitamin C v těle lépe využíván.

Mléčné kvašení (Fermentace)

Jde o proces, při němž bakterie mléčného kvašení produkují z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou, případně další produkty. Fermentace nejen že prodlužuje trvanlivost (díky kyselině mléčné), ale také stravitelnost. A propůjčuje produktu typicky kysanou chuť. Navíc bakterie mléčného kvašení jsou ve výrobku živé, což je příznivé pro střevní mikrobiom.

Střevní mikrobiota

Střevní mikrobiota představuje souhrn mikroorganismů ve střevním traktu člověka (bakterie, viry, eukaryota atd.). Jejich počet převyšuje 10 14, což je 10krát více než je lidských buněk. Genový fond mikrobioty (mikrobiom) je 100krát větší než ten lidský. 

Lidský zažívací trakt s plochou 250- 400m2 představuje jedno z největších rozhraní mezi organismem, jeho antigeny a zevním prostředím. Živé zrající kultury mají pozitivní vliv na střevní mikrobiom a jsou převážně doporučovány nutričními oborníky v zakysaných mléčných výrobcích. Pro mnohé spotřebitele, kteří mají intoleranci laktózy, alergii na mléčný kasein nebo jsou zastánci veganské stravy, je OVSÁNEK novou alternativou pro pravidelnou konzumaci zakysaných (fermentovaných) potravin přirozenou formou.

Co ovlivňuje střevní mikrobiom?

  • Mění se věkem
  • Výzkumy posledních let naznačují, že střevní mikrobiom má vliv na délku a kvalitu našeho života
  • Výzkumy ukazují, že rozmanitá pestrá strava, vede k větší diverzitě mikrobiomu a naopak. Zařazení fermentovaných (zakysaných) potravin, probiotik a prebiotik je vhodná strategie pro zlepšení střevního mikrobiomu u starších jedinců.
  • Mikrobiom ovlivňuje imunitní systém, vývoj funkcí nervového systému a tím i psychické zdraví člověka
  • Kyselina mléčná vzniká v tlustém střevě při fermentaci mléčnými bakteriemi, snižuje pH, vytváří optimální podmínky pro růst Laktobacillů à příznivě působí pro mikrobiom střev – brání množení patogenních bakterií a hnilobným procesům ve střevě, tlumí produkci toxických látek a zabraňuje jejich průniku do organismu

Důležitou funkcí mikrobiomu je antimikrobiální působení, zabraňuje kolonizaci organismu patogenními bakteriemi.

Zelený oves - pěstování
Bezlepkový oves
Ovesné vločky bez lepku
Zelený oves - pěstování
Ovesné vločky bez lepku
Pohanka
Ovesné vločky bez lepku