Jak vyrábíme?

Klíčíme a sušíme několik typů obilovin, pseudoobilovin a luštěnin. Semena při klíčení začínají ožívat. Po kontaktu s vodou se spouští série biochemických reakcí, během nichž semena částečně změní svůj nutriční profil. Díky tomu jsou následně klíčená zrna příznivější pro lidské zažívání. V přesně určenou dobu klíčení zastavíme tím, že zrna tepelně ošetříme – zasušíme.

Můžeme garantovat dlouhou trvanlivost klíčených zrn, přičemž nepřidáváme žádný konzervant, cukr ani „éčko“. Výrobky jsou pouze sušeny.

Klíčení

Naklíčená semínka

Benefity klíčení

  • Zvýšení výživové hodnoty
    Naklíčená semínka mají vyšší výživovou hodnotu.
  • Vyšší koncentrace hodnotných nutrientů
    Proteiny (čočka, fazole), vláknina (fazole, pohanka), antioxidanty (oves).
  • Vyšší stravitelnost
    Enzymatická aktivita pomáhá měnit škroby v menší a jednodušší látky, které jsou lépe stravitelné.
  • Příjemná chuť
    Výrobky jsou jemné, zrna křupavá, dají se lehce kousat. Získávají lehce sladovou chuť, bez hořkých tónů a pachutí, typických pro surové zrno.
  • Okamžitá konzumace
    Není nutné další tepelné ošetření, jelikož naše technologická úprava umožňuje výrobek rovnou sníst.
image 4 | Jak klíčíme a vyrábíme
play | Jak klíčíme a vyrábíme
oat video 2 | Jak klíčíme a vyrábíme
oves kal 1 | Jak klíčíme a vyrábíme
1

Výběr semen

Kvalitu zrnin sledujeme už od zemědělských ploch. Celý proces začíná výběrem vysoce kvalitního zrna s vysokou klíčivostí. Všichni naši dodavatelé musí splňovat standardy kvality, tedy odrůdovou čistotu, vyrovnanost zrn a vysokou klíčivost.
raindrops 2 | Jak klíčíme a vyrábíme
2

Čištění

Několikastupňové čištění je první předpoklad pro následnou kvalitu finálního produktu.
water 1 | Jak klíčíme a vyrábíme
3

Máčení

Semena namočíme do pitné vody. Tím dochází k promývání od nečistot.
kliceni kal 1 | Jak klíčíme a vyrábíme
4

Klíčení

Semena začínají ožívat a spouští se série biochemických reakcí, nezbytných pro klíčení. Tato fáze trvá 24 – 48 hodin. Semena během ní částečně změní svůj nutriční profil. Během klíčení samozřejmě sledujeme optimální teplotu a vlhkost.
teplomer kal 1 | Jak klíčíme a vyrábíme
5

Tepelné ošetření

Proces klíčení je nutné v optimální fázi zastavit tepelným ošetřením a dosušením materiálu.
paper bag 1 | Jak klíčíme a vyrábíme
6

Hotový produkt

Klíčený oves dále používáme jako základní surovinu pro další produkty (Ovsánky, kaše, mini müsli tyčinky ovocné nebo naslano). Můžete si jej koupit také samostatně.
logo celiaci 1 | Jak klíčíme a vyrábíme

Celý klíčící proces se děje v prostředí, kde nedochází ke kontaminaci lepkem

Technologie