Recepty

Ovesná snídaně do skleničky

Rychlý a zdravý tip na ,,rostlinný jogurt“. Jak jej připravit, abychom měli nutričně vyváženou svačinu?

Potřebujete:
1 balení Ovsánek Natural (160 g)
100 g čerstvého ovoce
1 lžička drcených chia semínek
1 lžička oříškového másla

Nutriční hodnota této svačinové skleničky:
energie: 1000 kJ/
tuky: 8 g
sacharidy: 29 g
bílkoviny: 9 g
vláknina: 8 g

Za tento tip děkujeme Michaele Smolkové INSTAGRAM: @umimejist
Otevřít na instagramu
Ovesná snídaně do skleničky
oat recipe 1 | Recepty

Proteinové palačinky s ovesným přelivem

Nedělní snídaně, klidně i do postele, může být trochu propracovanější než „rychlovka“, kterou si dopřejeme přes pracovní dny. Zkuste třeba palačinky v netradičním kabátku.

Potřebujete:
1x Ovsánek jahoda
1x Proteinové palačinky Semix – https://www.zdravyzivot.com/proteinove-palacinky-semix-500-g
Sezónní ovoce

Návod na přípravu: (1 porce 50 g = 1 velká palačinka):
Do misky si nasypte 50 g směsi (tj. 2 c- 3 polévkové lžíce) a přidejte 100 ml vody. Ručně prošlehejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Nechte 5 minut odstát. Na rozehřátou pánev s olejem nalijte naběračkou tenkou vrstvu těsta a roztáhněte po ploše pánve. Smažte po obou stranách dozlatova. Hotovou palačinku dozdobte jahodovým Ovsánkem a čerstvým ovocem. Dobrou chuť.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE VE 100 G (palačinky):
Energie 1490kJ/355 kcal
Tuky 2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0.9 g
Sacharidy 45 g
z toho cukry 1.9 g
Vláknina 5.6 g
Bílkoviny 36 g
Sůl 0.32 g
Otevřít na instagramu
Lívance s přelivem
oat recipe 2 | Recepty oat recipe 3 | Recepty

Ovesná kaše 100x jinak

Ovsánek je chlazená varianta ovesné kaše. Protože se jedná o fermentovaný, celozrnný výrobek, ve kterém je navíc použit klíčený oves, má násobně bohatší nutriční hodnoty než kaše, kterou si připravujeme běžně.
Navíc nabízí prostor pro bezbřehou kulinářskou kreativitu.

Potřebujete:
1 x Ovsánek Natural
Sezónní ovoce
Strouhaný kokos
Otevřít na instagramu
Ovesná kaše
oat recipe 1 | Recepty
Inspirace
Ellipse 5 | Recepty

Mgr. Karin Petřeková, Ph.D.

Nutriční terapeutka se specializací
a vysokoškolská lektorka Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Jako nutriční terapeutka doporučuji OVSÁNEK k zařazení do jídelníčku z mnoha důvodů. Mnoho zdravotních a psychických problémů souvisí mimo jiné se složením našeho mikrobiomu. Pokud máme ve stravě dlouhodobě nadbytek cukrů, soli, konzervovaných potravin, tepelně zpracovaných potravin, a naopak nedostatek vlákniny včetně β-glukanů, fermentovaných potravin s probiotickým účinkem, nedostatek mikronutrientů a dalších funkčních složek výživy, ohrožujeme vlastní zdraví.

  • Potřebujeme do stravy zařadit potraviny, které nám dodají pro organismus prospěšné živiny, a to co nejkomplexněji.
  • Pokud máme potravinu, která je zdrojem více prospěšných živin, měli bychom ji konzumovat častěji, měla by převažovat v našem jídelníčku.
  • Zakysaných mléčných výrobků máme celou řadu, přesto musíme dobře vybírat, pokud očekáváme zdravotní přínos jejich pravidelné konzumace. Mnohé jogurty obsahují přidaný cukr, umělá barviva, konzervanty a obsah probiotických kultur je sporný, obsahují přidané škroby.
  • Od kvalitního jogurtu očekáváme, že bude zdrojem živých kultur bakterií, bude obsahovat kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B, hořčík a draslík, neočekáváme, že bude dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin nebo vitamínu D či vitamínu C, vlákniny a β-glukanů.
  • Nemléčné zakysané produkty jsou alternativou pro klienty, pacienty, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky nebo jako další alternativa zakysaného produktu pro spotřebitele. Také u těchto produktů však musíme podrobit výrobek nutričnímu hodnocení, sledujeme etikety výrobků a volíme, doporučíme ty, které mají nejlépe poskládány prospěšné složky výživy.
  • Ovsánek splňuje nutriční složení na výbornou, je zdrojem složek výživy, které mají nesporný zdravotní přínos, jako je obsah β-glukanů, vlákniny, omega-3 MK, je zdrojem hořčíku, zinku, obsahuje živé kultury bakterií, natural verze neobsahuje přidaný cukr. Beze sporu bude vhodný pro všechny věkové skupiny, při redukci hmotnosti, sportovce, těhotné a kojící ženy.
Odborník