Fakta pro odborníky

  • Ovsánek je český zakysaný výrobek z klíčeného ovsa, nemléčný, bez laktózy, bez lepku, zdroj betaglukanů, s obsahem živých kultur bakterií mléčného kvašení, s typickou chutí kysaného výrobku
  • Jedinečný fermentovaný (zakysaný) nemléčný výrobek z klíčeného ovsa na českém
  • Vhodný pro vegany
  • Vhodný pro celiaky
  • Vhodný při intoleranci laktózy a alergii na mléčnou bílkovinu
  • Neobsahuje umělá sladidla a konzervanty
  • Cereální vzhled a chuť
  • Klíčený oves bez lepku je vstupní surovina pro výrobu Ovsánku
  • Vhodná svačinka ke každodenní konzumaci pro děti, dospělé osoby a seniory

Srovnání Ovsánku se dvěma nejpříbuznějšími výrobky:

Parametr

Jednotka

Ovsánek / 160g

Rostlinný fermentovaný výrobek na bázi kokosu / 160g

Ovesná kaše / 50g

Energetická hodnota

kJ

644,64

601,6

764,45

Energetická hodnota

kcal

153,12

144,8

181,15

Tuk

g

2,688

10,704

2,48

z toho SFA

g

0,512

9,408

0,46

z toho MUFA

g

1,024

0,496

0,885

z toho PUFA

g

1,024

0,096

1,015

Sacharidy

g

22,416

10,064

30,58

z toho cukry

g

14,88

<0,5

9,4

Vláknina

g

4,88

1,152

4,835

Bílkoviny

g

7,36

1,488

6,715

Sůl

g

0,016

0,064

0,31

Beta glukany

g

1,28

<0,1

1,9

Ca

mg

24,96

25,44

50,5

Mg

mg

48

18,72

47,4

Zn

mg

2,672

0,608

2,4

Kys. listová

µg

8,304

9,232

9,55

Vit. E

mg

0,1712

0,2336

0,267

Kys. mléčná

g

0,768

0,528

x

Lactobacillus spp.

KTJ

>3×108

>3×108

x

Streptococcus thermophilus

KTJ

>3×108

>3×108

x

Bifidobakterie

KTJ

3×105

<1×101

x

Obsah tuku v porci 160 g Ovsánku činí zhruba 4-5% DDD (při 60-70g T na den), z toho je výraznější zastoupení kvalitních tuků mononenasycených (MUFA) a polynenasycených (PUFA). 

Ovsánek je potravina s nízkým obsahem nasycených tuků (SFA) a transmastných kyselin – ty jsou totiž v součtu pod 1,5 g na 100 g výrobku. Snížená konzumace SFA přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Ovsánek je zdrojem betaglukanů, jelikož v porci (160 g) jich zkonzumuje spotřebitel více jak 1 g (což nesplňuje ani ovesná kaše ani rostlinný fermentovaný výrobek z kokosu). Betaglukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu představuje rizikový faktor pro vznik koronárního srdečního onemocnění.

Mléčné kvašení (Fermentace)
Jde o proces, při němž bakterie mléčného kvašení produkují z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou, případně další produkty. Fermentace nejen že prodlužuje trvanlivost (díky kyselině mléčné), ale také stravitelnost. A propůjčuje produktu typicky kysanou chuť. Navíc bakterie mléčného kvašení jsou ve výrobku živé, což je příznivé pro střevní mikrobiom.

Probiotické kultury

  • Probiotické kultury mají pozitivní vliv na střevní mikrobiom a jsou doporučovány nutričními oborníky převážně v zakysaných mléčných výrobcích. Pro mnohé spotřebitele, kteří mají intoleranci laktózy, alergii na mléčný kasein nebo jsou zastánci veganské stravy, je Ovsánek novou alternativou pro pravidelnou konzumaci probiotických kultur přirozenou cestou.
  • Fermentovaný ovesný výrobek Ovsánek má při pravidelné konzumaci potenciál předcházet chronickým onemocněním, jako jsou obezita, kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus 2. typu, dráždivý tračník.

Doporučení o zařazení Ovsánku do speciálního jídelníčku seniorů, diabetiků apod.

  • Ovsánek je vhodný pro DĚTI. Ty milují obilninové kaše a hůře jsou u nich oblíbené zakysané mléčné výrobky. V kombinaci s ovocnou složkou jde o výbornou alternativu svačinky.
  • Obsah soli je v Ovsánku velmi nízký, verze Natural neobsahuje přidané cukry. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a zdraví prospěšné tuky.
  • Ovsánek může být tradiční svačinkou pro osoby ve vyšším věku a SENIORY. Oves je tradiční obilovina, kterou senioři znají. Na rozdíl od netradičních obilovin a pseudoobilovin mají pokrmy s ovesných vloček v oblibě. Fyziologické změny trávicího traktu u mnohých osob ve vyšším věku a seniorů vedou k nízké toleranci laktózy a proto fermentovaný ovesný výrobek může nahradit mléčné výrobky nebo obohatit jídelníček o nemléčnou fermentovanou svačinku. Zcela jistě přispěje pro výživu seniorů také dobrý obsah vlákniny, β-glukanů a bílkovin.
  • Ovsánek lze doporučit DIABETIKŮM z mnoha důvodů. Neobsahuje přidaný cukr, je dobrým zdrojem vlákniny a β-glukanů. Vláknina a β-glukany ovlivňují kladně glykemický index potravin. Obsahuje prospěšné rostlinné tuky (MUFA a PUFA). Ovsánek Natural vážící 160 g obsahuje 21 g sacharidů, což je 2,1 výměnných jednotek (1VJ=10g S), Ovsánek Jahoda 160 obsahuje 30 g sacharidů (3 VJ). U diabetiků na senzorech máme po jídle odpozorován jen nízký nárůst glykemie v čase, usuzujeme z toho příznivý glykemický index.
    Obsah probiotické složky má kladný vliv na střevní mikrobim. Zlepšení střevní mikrobioty prospívá zdraví, může přispět ke snížení tělesné hmotnosti a kompenzaci diabetu mellitu.
  • OVSÁNEK nalezne své místo v jídelníčku SPORTOVCŮ, jelikož jde o rychlou svačinku před nebo po sportovním výkonu. Dodá sacharidy a bílkoviny a je dobře dostupný v praktickém balení. Obohacením o ovoce a tvaroh nebo tofu lze ještě zvýšit jeho energetickou a biologickou hodnotu.

 

Mgr. Karin Petřeková, Ph.D. – Nutriční terapeutka se specializací a vysokoškolská lektorka o Ovsánku řekla:

„Jako nutriční terapeutka doporučuji OVSÁNEK k zařazení do jídelníčku z mnoha důvodů. Mnoho zdravotních a psychických problémů souvisí mimo jiné se složením našeho mikrobiomu. Pokud máme ve stravě dlouhodobě nadbytek cukrů, soli, konzervovaných potravin, tepelně zpracovaných potravin a naopak nedostatek vlákniny včetně β-glukanů, fermentovaných potravin s probiotickým účinkem, nedostatek mikronutrientů a dalších funkčních složek výživy, ohrožujeme vlastní zdraví.

  • Potřebujeme do stravy zařadit potraviny, které nám dodají pro organismus prospěšné živiny, a to co nejkomplexněji
  • Pokud máme potravinu, která je zdrojem více prospěšných živin, měli bychom ji konzumovat častěji, měla by převažovat v našem jídelníčku
  • Zakysaných mléčných výrobků máme celou řadu, přesto musíme dobře vybírat, pokud očekáváme zdravotní přínos jejich pravidelné konzumace
  • Mnohé jogurty obsahují přidaný cukr, umělá barviva, konzervanty a obsah probiotických kultur je sporný, obsahují přidané škroby
  • Od kvalitního jogurtu očekáváme, že bude zdrojem živých kultur bakterií, bude obsahovat kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B, hořčík a draslík, neočekáváme, že bude dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin nebo vitamínu D či vitamínu C, vlákniny a β-glukanů
  • Nemléčné zakysané produkty jsou alternativou pro klienty, pacienty, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky nebo jako další alternativa zakysaného produktu pro spotřebitele. Také u těchto produktů však musíme podrobit výrobek nutričnímu hodnocení, sledujeme etikety výrobků a volíme, doporučíme ty, které mají nejlépe poskládány prospěšné složky výživy
  • Ovsánek splňuje nutriční složení na výbornou, je zdrojem složek výživy, které mají nesporný zdravotní přínos, jako je obsah β-glukanů, vlákniny, omega-3 MK, je zdrojem hořčíku, zinku, obsahuje živé kultury bakterií, neobsahuje přidaný cukr. Beze sporu bude vhodný pro všechny věkové skupiny, při redukci hmotnosti, pro diabetiky, sportovce, těhotné a kojící ženy.“
Plnění Ovsánka 1
Plnění Ovsánka 1
Ovsánek v kartonu
Plnění Ovsánka 2
Ovsánek na paletě
Plnění Ovsánka 1