Jako nutriční terapeutka doporučuji OVSÁNEK k zařazení do jídelníčku z mnoha důvodů. Mnoho zdravotních a psychických problémů souvisí mimo jiné se složením našeho mikrobiomu. Pokud máme ve stravě dlouhodobě nadbytek cukrů, soli, konzervovaných potravin, tepelně zpracovaných potravin, a naopak nedostatek vlákniny včetně β-glukanů, fermentovaných potravin s probiotickým účinkem, nedostatek mikronutrientů a dalších funkčních složek výživy, ohrožujeme vlastní zdraví.
- Potřebujeme do stravy zařadit potraviny, které nám dodají pro organismus prospěšné živiny, a to co nejkomplexněji.
- Pokud máme potravinu, která je zdrojem více prospěšných živin, měli bychom ji konzumovat častěji, měla by převažovat v našem jídelníčku.
- Zakysaných mléčných výrobků máme celou řadu, přesto musíme dobře vybírat, pokud očekáváme zdravotní přínos jejich pravidelné konzumace. Mnohé jogurty obsahují přidaný cukr, umělá barviva, konzervanty a obsah probiotických kultur je sporný, obsahují přidané škroby.
- Od kvalitního jogurtu očekáváme, že bude zdrojem živých kultur bakterií, bude obsahovat kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B, hořčík a draslík, neočekáváme, že bude dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin nebo vitamínu D či vitamínu C, vlákniny a β-glukanů.
- Nemléčné zakysané produkty jsou alternativou pro klienty, pacienty, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky nebo jako další alternativa zakysaného produktu pro spotřebitele. Také u těchto produktů však musíme podrobit výrobek nutričnímu hodnocení, sledujeme etikety výrobků a volíme, doporučíme ty, které mají nejlépe poskládány prospěšné složky výživy.
- Ovsánek splňuje nutriční složení na výbornou, je zdrojem složek výživy, které mají nesporný zdravotní přínos, jako je obsah β-glukanů, vlákniny, omega-3 MK, je zdrojem hořčíku, zinku, obsahuje živé kultury bakterií, natural verze neobsahuje přidaný cukr. Beze sporu bude vhodný pro všechny věkové skupiny, při redukci hmotnosti, sportovce, těhotné a kojící ženy.