Recepty

Ovesná snídaně do skleničky

Přečíst recept
Otevřít na instagramu
Ovesná snídaně do skleničky
oat recipe 1 | Recepty

Proteinové palačinky s ovesným přelivem

Přečíst recept
Otevřít na instagramu
Lívance s přelivem
oat recipe 2 | Recepty oat recipe 3 | Recepty

Ovesná kaše 100x jinak

Přečíst recept
Otevřít na instagramu
Ovesná kaše
oat recipe 1 | Recepty
Inspirace
Ellipse 5 | Recepty

Mgr. Karin Petřeková, Ph.D.

Nutriční terapeutka se specializací
a vysokoškolská lektorka Lékařské fakulty Ostravské univerzity

Jako nutriční terapeutka doporučuji OVSÁNEK k zařazení do jídelníčku z mnoha důvodů. Mnoho zdravotních a psychických problémů souvisí mimo jiné se složením našeho mikrobiomu. Pokud máme ve stravě dlouhodobě nadbytek cukrů, soli, konzervovaných potravin, tepelně zpracovaných potravin, a naopak nedostatek vlákniny včetně β-glukanů, fermentovaných potravin s probiotickým účinkem, nedostatek mikronutrientů a dalších funkčních složek výživy, ohrožujeme vlastní zdraví.

  • Potřebujeme do stravy zařadit potraviny, které nám dodají pro organismus prospěšné živiny, a to co nejkomplexněji.
  • Pokud máme potravinu, která je zdrojem více prospěšných živin, měli bychom ji konzumovat častěji, měla by převažovat v našem jídelníčku.
  • Zakysaných mléčných výrobků máme celou řadu, přesto musíme dobře vybírat, pokud očekáváme zdravotní přínos jejich pravidelné konzumace. Mnohé jogurty obsahují přidaný cukr, umělá barviva, konzervanty a obsah probiotických kultur je sporný, obsahují přidané škroby.
  • Od kvalitního jogurtu očekáváme, že bude zdrojem živých kultur bakterií, bude obsahovat kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B, hořčík a draslík, neočekáváme, že bude dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin nebo vitamínu D či vitamínu C, vlákniny a β-glukanů.
  • Nemléčné zakysané produkty jsou alternativou pro klienty, pacienty, kteří nemohou konzumovat mléčné výrobky nebo jako další alternativa zakysaného produktu pro spotřebitele. Také u těchto produktů však musíme podrobit výrobek nutričnímu hodnocení, sledujeme etikety výrobků a volíme, doporučíme ty, které mají nejlépe poskládány prospěšné složky výživy.
  • Ovsánek splňuje nutriční složení na výbornou, je zdrojem složek výživy, které mají nesporný zdravotní přínos, jako je obsah β-glukanů, vlákniny, omega-3 MK, je zdrojem hořčíku, zinku, obsahuje živé kultury bakterií, natural verze neobsahuje přidaný cukr. Beze sporu bude vhodný pro všechny věkové skupiny, při redukci hmotnosti, sportovce, těhotné a kojící ženy.
Odborník